FSC  Facebook  Youtube  Pinterest  Google +  Google maps

Burmanski Å¡umski Teak

TECTONA GRANDIS – PRAVI TEAK

Kada govorimo o drvenim proizvodima za vanjsku uporabu, koristimo termin teak, kao sinonim za drvo koje je otporno na vremenske utjecaje (sunce, voda)...

Domovina pravog teaka – Tectona grandis je južna i jugoistočna Azija (Indija, Indonezija, Malezija, Tajland i Burma),  a kvalitetom se izdvaja drvo drveća koje raste u Burmi. Stoga se danas koristi ime za nautički i visokokvalitetni teak – burma teak.

Drvo teak je žuto smeđe boje – takozvana zlatno rumena boja. Na suncu dobiva karakterističnu srebrnu patinu koja je ujedno i njegova zaštita.

Ugodan je, mekan, baršunast na opip i vrlo žilav. U drvu su prisutni silikati, koji uzrokuju oštećivanje alata. Sadrži velike količine ulja, stoga je potrebno drvo prije lijepljenja dodatno pripremiti. Radi svoje strukture, gustog prstenja i kemijskog sastava, izuzetno je otporan na gljive i plijesan.

Kod sušenja ga odlikuje vrlo malo skupljanje, stoga se koristi tamo gdje su česte izmjene suhog i vlažnog razdoblja. Budući da se uz to lako obrađuje, najčešće ga koriste za namještaj, konstrukcije, a praktički je nenadoknadiv kod brodskih paluba.

Na tržištu je vrlo prisutan brzorastući plantažni teak koji se uglavnom koristi za unutrašnji namještaj jer je radi širokog prstenja znatno manje otporan na vremenske utjecaje.
  • Tvrdoća prema Janka skali: 1155
  • Specifična teža: 950 kg/m³
Split:
Tonči 00385 95 8831447
tonci.abc.net@gmail.com
Nazovite nas i naši stručni izvođači će vas savjetovati.
SKINITE KATALOG
U PDF formatu
LIJEPE TERASE
NEOBAVEZAN UPIT
Molimo, popunite sva polja!
Uspješno poslano
Poštovani,
primili smo vašu poruku.
Odgovorit ćemo vam u najkraćem mogućem roku.

Ugodan nastavak dana,
ABC-NET d.o.o.
Copyright © 2024, ABC NET d.o.o.